Over Benelli

Benelli is in 1911 nabij Pesaro in Italië, opgericht door Teresa Benelli, die een vaste baan zocht voor haar 6 zonen. Een deel van het familie kapitaal werd gebruikt voor de opening van “Officina Meccanica Benelli”, waar men zich bezig hield met het uitvoeren van reparaties en zelf maken van reserve onderdelen voor auto’s en motoren.

In 1920 werd in eigen beheer het eerste motorblok geproduceerd, een 75cc een-cilinder die in het frame van een fiets werd gehangen. Al snel kreeg het merk Benelli grote bekendheid met hun snelle race motoren. Tonio Benelli (1 van de zonen) zelf als coureur behaalde op zijn eigen merk in de late jaren 20 en begin jaren dertig maar liefst 4 maal het Italiaans kampioenschap binnen in de toen populaire 175cc klasse.

Het duurde dan ook niet lang voordat Benelli een begrip was in de motorsport, waarin het eind jaren ’20 onverslaanbaar bleek te zijn in de Italiaanse competitie. 5 opeenvolgende titels (van 1927 t/m 1931) gewonnen door Tonino Benelli (met uitzondering van 1929, het jaar dat Brusi kampioen werd) zetten Benelli definitief op de wereldkaart.

Ook hebben diverse andere coureurs grote successen op het merk Benelli behaald oa door Ted Mellors (winnaar lightweight TT Man 1939), Dario Ambrosini (wereldkampioen 250cc 1950), Leopoldo Taterini (winnaar Giro d’Italia), Tarquino Provini, Kel Carruthers (wereldkampioen 250cc 1969), Renzo Pasolini en Walter Villa.Hier nog een stukje tekst.